”Farvel til gas”-anbefalinger fastholder unødig forvirring om termonet
Dagens anbefalinger fra NEKST-arbejdsgruppen ”Farvel til gas i danske hjem” fastholder desværre en unødig forvirring om brug af termonet i landdistrikterne og andre steder, hvor konventionel fjernvarme ikke er mulig. Forvirringen videreføres, fordi NEKST-arbejdsgruppen anbefaler, at regeringen skal beslutte, ”om” termonet skal være omfattet af varmeforsyningsloven.
Termonet er allerede omfattet af varmeforsyningsloven
Bjørn Kassøe Andersen fra Termonet Danmarks sekretariat siger: ”Fjernvarme via termonet er allerede omfattet af varmeforsyningsloven. Vi kan ikke finde uvildige jurister, som siger andet. Det bekræftes af, at Hedensted Kommune netop har godkendt to projektforslag om fjernvarme via termonet efter varmeforsyningsloven. Mange har ladet sig forvirre af en teknisk fejl i Energistyrelsens vejledende udtalelse fra 2022. Den forvirring viderefører NEKST-arbejdsgruppen desværre i sine anbefalinger.”
I et termonet benyttes uisolerede rør til fremføring af geotermisk opvarmet vand. Vandet har lav fremføringstemperatur, og temperaturen hæves lokalt i små distribuerede varmepumper. For forbrugerne ligner de små varmepumper konventionelle fjernvarmeunits.
Kan nå længere ud i landdistrikterne
Fjernvarmesystemer etableret på denne måde har i områder med lav varmetæthed ofte lavere anlægsomkostninger end konventionel fjernvarme. Dermed kan kollektiv varmeforsyning nå væsentligt længere ud i landdistrikterne end før. En række lokale projektforslag har vist, at fjernvarme via termonet også kan være bedre og billigere end individuelle luft-til-vand varmepumper, både ud fra et samfund-, bruger- og selskabsøkonomisk perspektiv.
”Reelt er diskussionen derfor, om regeringen og det klimapolitiske flertal vil ændre varmeforsyningsloven, så landdistrikterne fremover ikke vil kunne få fjernvarme under samme rammevilkår som byområderne,” siger Bjørn Kassøe Andersen.
Han fortsætter. ”En udelukkelse af termonet fra varmeforsyningsloven vil efter vores mening være til skade for landdistrikterne og for den grønne omstilling. Det er i landdistrikterne, at fjernvarme via termonet er mest oplagt, og varmeforsyningsloven sikrer velkendte rammevilkår. Termonet er vejen til hurtig omstilling til 100 procent eldrevet varmeforsyning, og med termonet åbnes også nye muligheder for langtidslagring af varmeenergi i jorden. Samlet set kan termonet være en krumtap for at fastholde levedygtige landsbyer i de dele af Danmark, hvor de fleste nye store energiparker opføres.”
Kommercielle aktørers og kommunernes roller
I sine anbefalinger skriver NEKST-arbejdsgruppen, at det bør være muligt for kommercielle aktører at agere på markedet. Til dette siger Bjørn Kassøe Andersen: ”Vi undrer os over formuleringen. Kommercielle aktører, herunder mange af Termonet Danmarks medlemmer, er i høj grad aktive i forbindelsen med forundersøgelse og etableringen af nye termonet. Der vil blive et markant større marked for de kommercielle aktører, hvis regeringen sørger for, at Energistyrelsen retter sin fejlbehæftede vejledende udtalelse fra 2022.”
NEKST-arbejdsgruppen anbefaler, at kommunerne skal kunne spille en rolle i forhold til termonet. Termonet Danmark mener, at denne rolle sådan set allerede er afklaret, når fjernvarme via termonet etableres under varmeforsyningsloven. Her er kommunernes rolle veldefineret, både som myndighed og som mulig ejer af et kommunalt forsyningsselskab.
Termonet med i mulig ny lov om energifællesskaber
Som en sidste anbefaling, anfører NEKST-arbejdsgruppen, at det skal undersøges, om etablering af termonet under varmeforsyningsloven skaber tilstrækkelige fordele i forhold til ulemper, fx i form af administrative omkostninger. Til dette siger Bjørn Kassøe Andersen: ”Termonet Danmark hilser velkommen, at der skal ses på mængden af administrative byrder. I fald det viser sig, at der er brug for en light-udgave af varmeforsyningsloven for små varmeselskaber, mener vi, at den naturligt vil kunne placeres i ny kommende lov om energifællesskaber. I så fald vil der efter vores mening fortsat være brug for at kunne opnå kommunal lånegaranti til kollektiv varmeforsyning, så landdistrikterne ikke lades i stikken.”
Pingback: Artikel om fjernvarme baseret på termonet i Vridsløsemagle – Termonet Danmark
[…] Danmark har i flere omgange påpeget (se fx denne pressemeddelelse), at Energistyrelsens vejledende udtalelse er baseret en misforståelse om at brine i et termonet […]