Spættevej i Barmer
For cirka 10 år siden (omkring 2012) blev der etableret et termonet på Spættevej i Barmer i Aalborg Kommune, der forsyner 6 boliger. Initiativet blev taget af en af beboerne på Spættevej, der som lodsejer havde jordareal til rådighed for en fælles varmeløsning. Man valgte blandt andet et termonet for at undgå opgravning og anlægsarbejde på samtlige af vejens grunde, som havde det været individuel jordvarme.
Aktører
Initiativet bag projektet blev blandt andet startet op af lodsejeren på Spættevej, som har lagt grund til de vandrette slanger, og som selv bor på vejen. Man henvendte sig i sin tid til den lokale beboer Henning Pallesen og hans virksomhed på nabovejen Nymøllevej, for at få hjælp til at udføre projektet, da de på Nymøllevej havde etableret et termonet med succes (se casen om Nymøllevej).
Beboerne på Spættevej blev involveret i projektet gennem et gademøde, for at finde ud af om de var interesserede i at være med på en fælles løsning. De seks forbrugere på Spættevej ville alle indgå i projektet og anskaffede selv en varmepumpe, der passede til deres bolig.
Løsningen
Der var ingen lovmæssige problemer med at etablere projektet, og det tog derfor ikke lang tid. Der skulle indhentes tilladelser fra Aalborg Kommune ud fra de samme principper, som hvis en forbruger ønskede at etablere et individuelt projekt. Der blev udarbejdet en beskrivelse af projektet, som kommunen godkendte indenfor ca. 14 dage, og selve anlægsarbejdet af jordslangerne mv. tog ca. en uge. Dette er foruden forbrugernes individuelle installation af varmepumper.
De vandrette slanger ligger på en markgrund hos en lodsejer på vejen, hvor slangerne er ført ind til vejen og ud til seks forbrugere, hvis varmpumper er tilkoblet en stikledning til jordvarmeanlægget.
Varmepumperne for hver af de seks boliger er ca. 10 kW, hvormed det centrale jordvarmeanlæg leverer i alt ca. 60 kW.
Termonettet står for 100% af varmeforsyningen til de tilkoblede boliger og er kun sat op til varme – dvs. ikke køling.
Lovgivningsmæssigt skal anlægget serviceres en gang om året, og her er det boligejernes ejet ansvar at få autoriseret servicetilsyn ud.
Driften af anlægget er ikke officielt tilknyttet en bestemt enhed eller person, men Henning Pallesen på Nymøllevej varetager de driftsforstyrrelser, der opstår. Det sker dog på baggrund af lokalt naboskab fremfor en kontraktmæssig aftale.
Termonettet har kørt uden store problemer, og det vurderes kun at være den type problemer, der opstår ved almindeligt brug af varmepumper.
Økonomi
Det årlige lovpligtige serviceeftersyn for den enkelte forbruger vurderes at koste ca. 2.000 kr. pr. eftersyn.
Forbrugerne tilkoblet termonettet betaler ikke for den varme, de får fra termonettet på lodsejerens mark, men blot for den strøm deres varmepumper bruger.
Hver forbruger købte sin egen væske-vand varmepumpe, og investeringsprisen for den samlede løsning vurderes at have været ca. 90.000 – 100.000 kr. pr. husstand tilbage da anlæggene blev lavet.
Væsentlige erfaringer
- Interessen for tilslutningen til projektet på Spættevej vurderes at have været særligt vellykket, fordi man informerede og samlede tilslutning på helt nært borgerniveau.
- Ved større projekter eller udvidelse af samme bør der udarbejdes klare aftaler om, hvem der har ansvaret for drift og service af anlægget. Der ville ligeledes være nogle penge at spare ved at have en samlet serviceaftale for anlægget og varmepumperne i de enkelte boliger.