Uisolerede rør sikrer fjernvarme til Vridsløsemagle vest for København
For første gang i Danmark etableres nu fjernvarme i en hel landsby med brug af uisolerede rør og decentrale varmepumper. Metoden kan levere fjernvarme til boligområder, som ikke kan få konventionel fjernvarme.
Høje Taastrup Fjernvarme er gået i front i Danmark med udrulning af en ny type fjernvarme, der kan nå ud hvor konventionel fjernvarme bliver for dyr at etablere. Nedgravning af forsyningsledningerne er netop gået i gang i Vridsløsemagle, som ligger i Høje-Taastrup Kommune vest for København.
Det nye anlæg benytter jordvarme via et såkaldt termonet af uisolerede plastikrør på op til 30 cm i diameter. Varmen indvindes fra selve ledningsnettet og fra 23 lukkede lodrette jordvarmeboringer. Det suppleres af yderligere opvarmning med decentrale varmepumper. Høje Taastrup Fjernvarme står for driften af både termonet og varmepumper.
Foreløbig har 52 husstande i Vridsløsemagle takket ja til den nye løsning, og anlægget er forberedt for tilslutning af alle Vridsløsemagles 110 husstande. Det meste af termonettet etableres med styret underboring, det vil sige uden at grave. Varmeforsyningen forventes at være klar til drift sidst i 2023.
Direktør Astrid Birnbaum fra Høje Taastrup Fjernvarme ser den nye fjernvarmeløsning som et vigtigt skridt i udfasningen af gas og olie til boligopvarmning: ”Vi er i Danmark globale pionerer, når det gælder kollektiv varmeforsyning i byområderne. Med termonet og decentrale varmepumper kan vi nu også etablere konkurrencedygtige løsninger langt fra eksisterende fjernvarme,” siger hun.
Oldermand i Vridsløsemagle Bylaug, Christian Thomsen, mener, at løsningen er oplagt for mindre byer, der ikke kan få konventionel fjernvarme: ”Vi har i Vridsløsemagle holdt flere borgermøder, og Høje Taastrup Fjernvarme har informeret grundigt. Langt de fleste, som har centralvarme, er gået med. For nogle har det været en svær beslutning, fordi de for nylig havde investeret i luft-til-vand varmepumper. Men den her løsning er jo til hver en tid bedre.”
Varmeforsyningen i Vridsløsemagle afregnes på samme måde som almindelig fjernvarme med en årlig fast afgift og en variabel pris i forhold til forbrug.
Anlægget etableres af Høje Taastrup Fjernvarme i samarbejde med aktører, som har erfaring fra tilsvarende men mindre anlæg rundt om i Danmark.
Projekteringen er udført af Damgaard Rådgivende Ingeniører. Forsyningsnettet etableres med styret underboring af Zacho-Lind. De 23 lodrette varmeboringer varetages af GeoDrilling med Varup Termiske Boringer som udførende entreprenør. Jordvarmeboringerne forsegles med et særligt varmeledende og vandstansende tætningsmateriale leveret af Dantonit. Varmepumperne leveres af Bosch i en version, hvor service og forbrugsaflæsning svarer til konventionelle fjernvarmeunits.
Projektforslaget for det nye fjernvarmesystem er godkendt af Høje-Taastrup Kommune under varmeforsyningsloven. Der er for nylig givet miljøgodkendelse og etableringen er netop igangsat.
Læs mere om:
– Projektforslaget udarbejdet af Damgaard Rådgivende Ingeniører.
– Etablering af termonet med styret underboring, som udføres af Zacho-Lind.
– Jordvarmeboringer udført af Geodrilling i samarbejde med Varup Termiske Boringer.
– Forsegling af jordvarmeboringer med et særligt tætningsmateriale leveret af Dantonit.
– Jordvarmepumper leveret af Bosch.
Se også:
Alle gas- og oliebyer kan få ny type fjernvarme
Elektrificeret fjernvarme baner vej for nye energifællesskaber
Pingback: Alle gas- og oliebyer kan få ny type fjernvarme – Termonet Danmark
[…] også:Uisolerede rør sikrer fjernvarme til Vridsløsemagle vest for KøbenhavnElektrificeret fjernvarme baner vej for nye […]
Pingback: Bosch Home Comfort har meldt sig ind – Termonet Danmark
[…] af foreningen, været med til at sikre landsdækkende omtale af projektet via pressemeddelelsen: Uisolerede rør sikrer fjernvarme til Vridsløsemagle vest for København. I foreningen glæder vi os til at forsætte samarbejdet med Bosch og sparre om etableringen af […]