Fjernvarmeløsning til Vridsløsemagle baseret på termonet
I 2021 fik beboerne i landsbyen Vridsløsemagle tilbud om fjernvarme leveret via termonet. Vridsløsemagle ligger i Høje-Taastrup Kommune, og løsningen leveres af Høje Taastrup Fjernvarme, der er et af Danmarks største forbrugerejede varmeselskaber.
Anlægget blev etableret i l 2023 med knapt 60 tilsluttede forbrugere. Vridsløsemagle Bylaug har haft en afgørende rolle i forholde til at formidle og drøfte mulighederne for tilslutning med landsbyens borgere. Løsningen er dimensioneret, så alle Vridsløsemagles 110 husstande vil kunne blive tilkoblet.
Vridsløsemagles nye kollektive varmeforsyning beskrives af Høje Taastrup Fjernvarme som ”kold fjernvarme” og er etableret under varmeforsyningsloven i henhold til Energistyrelsens vejledende udtalelse fra 2016. Løsningen med jordvarmeboringer, termonet og decentrale varmepumper blev valgt, da traditionel fjernvarme ville blive for dyr.
Vridsløsemagle ligger cirka 4 km fra Høje Taastrup Fjernvarmes eksisterende fjernvarmenet, så et traditionelt fjernvarmeprojekt med lang rørføring ville blive for omkostningsfuld på grund af det lille varmebehov i landsbyen.
Aktører
Høje Taastrup Fjernvarme er initiativtager, projektleder og anlægsejer.
Norsyn (tidl. Damgaard Rådgivende Ingeniører) har stået for projekteringen.
Zacho-Lind har leveret og etableret termonettet inklusive stikledninger. Det er sket med udstrakt brug af styret underboring.
Bosch har leveret de decentrale varmepumper i en særlig version med målere fra Kamstrup af hensyn til forbrugsaflæsning. Bosch har stået for idriftsættelse af varmepumperne.
GeoDrilling har stået for etableringen af de 23 lodrette jordvarmeboringer med Varup Termiske Boringer som udførende entreprenør. Dantonit har leveret et særligt udviklet tætningsmateriale, som bruges til forsegling af boringerne. VIA University College har udført en termisk responstest for at teste effekten.
Priess har leveret den centrale pumpestation, der cirkulerer brinen i termonettet. Pumpestationen er leveret færdigproduceret og testet fra fabrik. Den er løftet på plads ved hjælp af en mobilkran.
ENCO VVS Service har stået for installation og tilslutning af varmepumperne.
Fløng EL har stået for tilslutning af pumpestationen og varmepumperne til elnettet.
Løsningen
Høje Taastrup Fjernvarme har etableret lokal indvinding af jordvarme (overfladenær geotermi). Den distribueres som fjernvarme til forbrugere i Vridsløsemagle via et termonet.
Der indvindes varme fra 23 lodrette lukkede jordvarmeboringer. Derudover indvindes varme i termonettets uisolerede rør. Brinen udgøres af vand iblandet IPA-sprit til frostsikring, svarende til hvad der normalt benyttes i jordvarmeanlæg. Forud for etableringen er foretaget en miljøundersøgelse (VVM-screening) for at sikre, at anlægget ikke kan have skadelige virkninger på grundvandet.
Det sted i husene, hvor der ved traditionel fjernvarme ville stå en fjernvarmeunit, er i stedet placeret en varmepumpe. Varmepumperne tilhører, driftes og serviceres af varmeselskabet. Om sommeren ligger fremløbstemperatur på 5-10°C, mens den om vinteren ligger omkring 0°C. Den enkelte decentrale varmepumpe giver en afkøling på 5°C svarende til, at returtemperaturen vil ligge i intervallet +5°C til -5°C. De decentrale varmepumper leverer en fremløbstemperatur til forbrugerens varmesystem på minimum 60°C.
Termonettet er i stort omfang etableret ved brug af styret underboring. Det har mindsket generne ved anlægsarbejdet. PE-rør med stor diameter er leveret i længder á 12 meter, er blevet svejst sammen på stedet og trukket på plads i stræk på op til 180 meter. PE-rør med mindre diameter er lagt fra rulle. Termonettet er placeret i veje, herunder private fællesveje.
De decentrale varmepumper er tilsluttet separate elmålere, der afregnes af Høje Taastrup Fjernvarme. Høje Taastrup Fjernvarme står også for alt øvrigt vedrørende den kollektive varmeforsyning, herunder:
- Etablering af stikledning til ejendommen
- Installation og vedligeholdelse (varmepumpe og varmtvandsbeholder)
- Opsætning af separat elmåler og varmemålerudstyr
- Demontering og bortskaffelse af eksisterende varmeanlæg.
Varmeselskabet ejer, etablerer og driver både boringer, selve termonettet og de decentrale varmepumper. Leveringsgrænsen er således placeret på afgangssiden af varmepumpen, svarende til traditionel fjernvarme.
Det potentielle årlige varmebehov for Vridsløsemagles 110 ejendomme er opgjort til 1.870 MWh. Eneste større forbruger er en børnehave. De øvrige forbrugere er almindelige husstande med et gennemsnitligt boligareal på 135 m2 og et gennemsnitligt varmebehov på 16,6 MWh/år.
Termonettet er dimensioneret til 585 kW og forsyningsbehovet anslås at være 475 kW. Der er dermed en buffer på 20 procent.
Termonettet inklusive stikledningerne har en samlet længde på ca. 4,3 km. Der benyttes uisolerede PE-rør med diameter 280 mm ved pumpestationen, 160 mm på hovedstrækninger ned til 32 mm på stikledningerne. Den samlede længde af indvindingsledninger i de 200 meter dybe varmeboringer udgør 4,6 km PE-rør med diameter 40 mm.
Økonomi
Forbrugerne betaler for varmeforbrug efter Høje Taastrup Fjernvarmes gældende takster. Forbrugere i Vridsløsemagle, som tilmeldte sig inden en fastsat dato, blev fritaget for tilslutningsafgift. De, som fremover ønsker tilslutning, skal betale et tilslutningsbidrag. på cirka 26.000 kr. (2023-priser).
Udgiften for en gennemsnitskunde i Vridsløsemagle (135 kvm med et årsforbrug 16,6 KWh) udgør 11.230 kr./år . Dertil kommer et særligt abonnement for varmepumpen i Vridsløsemagle på 5.250 kr./år – altså i alt 16.480 kr./år for en gennemsnitskunde (2023-priser).
Forud for etableringen blev gennemført samfundsøkonomisk beregning efter gældende regler. Den viste, at der var både samfundsøkonomiske og brugerøkonomiske fordele ved en fjernvarmeløsning baseret på termonet sammenlignet med etablering af individuelle luft/vand-varmepumper.
Væsentlige erfaringer
Det har været afgørende for projektets succes, at et fjernvarmeselskab har påtaget sig rollen som projektejer og har fået det godkendt under varmeforsyningsloven. Det har for forbrugerne sikret stabile og kendte rammer omkring fjernvarmekonceptet, herunder også gunstige finansieringsvilkår for selskabet.
Igennem hele forløbet har Vridsløsemagle Bylaug spillet en central rolle som samarbejdspartner for Høje Taastrup Fjernvarme.
Brugen af uisolerede PE-rør har elimineret den flaskehals vedrørende kompetente svejsere, som der ville have været, hvis der var etableret traditionel fjernvarme med isolerede stålrør.
Brugen af styret underboring har i Vridsløsemagle givet større udfordringer end forventet. Det skyldes den lokale geologi med leret jord og mange sten. Der har vist sig behov for mere gravearbejde end først antaget.
Den benyttede prismodel, som fuldt ud svarer til, hvordan fjernvarme prissættes i nyanlagte forsyningsområder, har gjort det nemt at kommunikere fordelene ved at få en husstand tilsluttet fra start.
Mere information
- Projektforslaget som godkendt af Høje-Taastrup Kommune
- Energy Supply, 5. maj 2022: Lokal fjernvarme på vej til landsby i Høje-Taastrup Kommune
- Dansk Fjernvarme, 9. marts 2023: Uisolerede rør sikrer fjernvarme til Vridsløsemagle
- Sjællandske Nyheder, 12. marts 2023: Her får de en ny type fjernvarme
- Termonet Danmark, 11. maj 2023: Nyt fjernvarmekoncept vil kunne nå ud til alle landsbyer
- Intelligent Energi, 14. juni 2023: Mange tripper for afklaring om termonet